Naslovna

Povećanje akciza na alkohol i usmjeravanje sredstava na reformu zdravstvenog sektora

Parlamentarna skupština BiH uvećat će akcize na alkohol kako bi osigurala sredstva za finansiranje zdravstva. (Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o akcizama u parlamentarnoj proceduri).

Loša situacija u zdravstvenom sektoru koje nema dovoljno finansija za ljudske i materijalne kapacitete.

Dodatne informacije

  • Status: Nije implementirano
  • Rok: 30.09.2016.
  • Originalni rok: 30.09.2016.
  • Izvršilac mjere: Vijeće ministara BiHParlamentarna skupština BiH
  • Napredak i komentar: Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH predložio je povećane akcize na gorivo, auto-plin, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo. Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila ovaj prijedlog koji je razmatrala 19.10.2016. prije sjednice Predsjedničkog doma. Akcize nisu povećane do zadanog roka. Osnovna potreba je regulisati finansiranje zdravstvenog sektora. Potpisnici Pisma namjere obavezali su da će ta sredstva obezbijediti povećanjem akciza na alkohol. Uprava za indirektno oporezivanje podržala je prijedlog koji je podrazumijevao povećanje akciza goriva, kao i na alkoholna i bezalkoholna pića, ali je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog samo za povećanje akciza na goriva. Opozicione stranke, i dio poslanika iz pozicije, podržalo je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma. Obaveza BiH je usvajanje akciza i na goriva i na alkoholna i bezalkoholna pića, te stoga sve trebaju biti usvojene ili kroz jedinstvenu ili kroz posebne izmjene trenutnog zakona.
  • Željeni efekat: Reforma zdravstvenog sektora koja će obuhvatiti rješavanje problema dugovanja zdravstvenog sektora, definisanje novih modela i izvora finansiranja, jačanje finansijske odgovornosti, kontrola i upravljanja zdravstvenim ustanovama uz standardizaciju mreže zdravstvenih ustanova.